We horen wel eens dat de wereld meer leiders nodig heeft. En misschien wat minder managers ;-). Managers zijn er immers voor de antwoorden, maar leiders voor de vragen. Deze quote van Fons Trompenaars (Nederland heeft ook invloedrijke denkers hoor!) raakt me wel.
Trompenaars is ook de bedenker van de 4R methode; Recognition (verschillen kunnen herkennen), Respect (verschillen respecteren), Reconciliation (tegenstellingen kunnen verbinden en overstijgen) en Realizing (de uitvoering). Deze methode zoemt dieper in op leiderschap en laat de noodzaak zien om verschillen te kennen en te erkennen en deze vervolgens samen te brengen.
Er zit ook veel dienstbaarheid in. (ook Jim Collins praat veel over wilskracht en nederigheid) Het gaat niet om de leider, maar om hoe het bedrijf opereert. Het kunnen luisteren en goede vragen stellen zijn belangrijke kwaliteiten, maar vooral het anderen in staat stellen om beter te presteren.
En natuurlijk moet je dat niet te zweverig zien. Een leider die niet op geëigende momenten de tanden laat zien gaat het ook niet ver schoppen. Belangrijk bij dit alles is de samenhang met andere talenten in een team. Als je alleen ja-knikkers om je heen hebt gaat niemand een slechte keus bestrijden. En juist die andere talenten kunnen zorgen voor het vermijden van grove fouten en het samen vasthouden van de koers. Dus het vertrouwen om kritisch op elkaar te kunnen zijn is juist een kracht. Maar daar heb je wat kleinere ego’s bij nodig. Een zonnekoning hoort nou eenmaal het liefst zichzelf praten.
Zoals bij elke methode moet je oppassen dat je het niet in te beperkte dimensies ziet. Maar de authentieke leiders herkennen er vast voldoende in om er houvast aan te hebben. Dan worden de bijkomende dilemma’s (leiden versus dienen, regels versus uitzonderingen, delen versus het geheel, controle versus passie, specifiek versus diffuus, korte versus lange termijn en push versus pull) de manieren om te balanceren en uiteindelijk de middelen op weg naar het doel. En geen doel op zich.
Eens kijken of dat te managen is…