Skip to content

Advies geven? Stel een vraag!

  • by
advies

Laten we eerlijk zijn, diep van binnen vinden we het allemaal prachtig om een ander advies te geven. Dat geeft toch gewoon een lekker gevoel? We zijn nodig, onze kennis doet er toe, je helpt een ander, en ga zo maar door.

Maar soms doen we diegene die advies nodig heeft daarmee te kort. Want zou het niet beter zijn als die ander tot denken word aangezet? Zoals het oude spreekwoord al zegt: “deel geen voedsel uit, maar leer de mensen om te vissen” (vrij vertaald). Een vraag met de oplossing beantwoorden kan vanzelfsprekend soms erg effectief zijn. Men kan direct door. Maar het maakt ook lui, “als ik het niet weet, dan vraag ik het gewoon aan hem”. Op die manier worden anderen wel heel afhankelijk en naar mijn mening is dat geen sleutel tot succes. En behoor jij tot diegenen die graag onmisbaar zijn, veel succes, je gaat het nog nodig hebben…

Bij kennis kwesties kan het mensen veel zelfstandiger maken als ze leren zoeken. In handleidingen of procedures, met Google, of zelfs via YouTube. We kunnen immers niet alles paraat houden. Dus weten waar je antwoorden kunt vinden is erg belangrijk. En dankzij internet is de wereld inmiddels heel klein, en dat is  verdraaid handig!
Bij persoonlijke vragen weet iedereen het antwoord vaak wel. Alleen zit het soms diep weg gestopt. Dan kan een prikkelende vraag een probaat middel zijn om de keuze te maken. Een van mijn favorieten is in dat geval: “ wat zou jij je beste vriend(in) in zo´n geval adviseren? … En als je dat nou zelf dan eens deed?”

Vaak zie je dat advies geven veel gemakkelijker is dan het zelf opvolgen. Maar we hebben zoveel in ons wat we kunnen gebruiken. We moeten er alleen mee leren werken en er op durven vertrouwen. Wat een leerproces op zichzelf is.
En dat is het mooie van processen als dit. Zoals Einstein al zei “a mind stretched out of its boundaries, can never return to its original dimensions”. Dus bedwing die drang om te antwoorden en stel eerst een vraag. Wie weet welke verdieping je weet te raken. En daar groei je niet alleen zelf van, maar de ander ook. En als het voor Einstein werkt…