Skip to content

Lezen

  • by

lezenHet lijkt al een tijdje behoorlijk stil hier op deze plek. Maar schijn bedriegt want gelukkig is het gewoon erg druk. Niet alleen met opdrachten, maar ook met muziek, ook een activiteit (en zeker niet onbelangrijk).

Maar goed, ik realiseerde me opeens dat er van lezen weinig komt het laatste jaar. Althans, natuurlijk wel kranten en diverse tijdschriften, maar weinig boeken. En dat is aan de ene kant wel jammer. Als kleine jongen vond ik het al machtig om te lezen over Arendsoog, of over de mythen van de oude Grieken of uit het Angel Saksische repertoire, zoals Grendel. Een goed verhaal zuigt je als het ware in een andere wereld, heerlijk. Een andere “guilty pleasure” zijn strips. Schaam me niet om te zeggen dat ik er nog steeds af en toe een lees.

Later verandert dat een beetje. Natuurlijk wat ontspanning op zijn tijd is altijd belangrijk (en niet alleen op vakantie), maar een boek kan ook op andere manier een bijdrage leveren. En dan op andere manieren als het ophogen van je computer monitor…
Zo herinner ik me de “Dagboeken van Etty Hillesum”. De kracht van positief denken, ook in bijzonder moeilijke omstandigheden is wel eens  goed voor je perspectief. Maar ook fictie als “Bidden wij voor Owen Meany” van John Irving of “De slinger van Foucault” van Umberto Eco zijn van die boeken die iets met je doen. Zo mooi als iemand dat met woorden voor elkaar krijgt toch? En een beetje humor is ook nooit weg. Een Tom Sharpe of Terry Pratchett zorgen regelmatig voor heftige lachsalvo’s.

En laat ik zeker niet vergeten om ook de aandacht te vestigen op theorie. Zoals bekend niet om een versimpeld beeld van de werkelijkheid om ons heen te creëren, maar wel als hulpmiddel. Niet alleen de 7 Habits van Stephen Covey, Strategische Marketingplanning van Alsem, of het uitdiepen van de PDCA van Demming. Dan lees je iets en je denkt, “oh zo zit dat”. Met dat extra bewustzijn wordt je dan weer wat effectiever.
En soms moet je ook eens iets lezen waar je het niet mee eens bent. Gewoon om je kijk op zaken scherp te houden. Of juist om te ontdekken dat er meer onder de zon is.
Zo’n ontdekking kan je niet alleen dagen bezig houden, maar je ook een enorme boost geven.

Nou, ik ga gauw op zoek naar mijn stapel ongelezen boeken, het kriebelt weer.

 

PS: Mocht de muziek je interesseren, check dan bijvoorbeeld  www.forestfield.nl of www.chinawhite.nl

1 thought on “Lezen”

  1. Pingback: Lezen - NoReSt | We zijn wat we dagelijks doen ...

Comments are closed.