Ga naar de inhoud

Is opleiding een goede indicatie van kwaliteit?

Las net een kort stukje op managersonline over de vraag of een betere opleiding een betere manager maakt. De voor mij niet verrassende uitkomst van het betreffende onderzoek luid NEE.

Mijn stelling is altijd geweest dat een diploma in eerste instantie niet meer zegt dan dat iemand op het juiste moment een juiste hoeveelheid kennis heeft weten te reproduceren. Je hebt meer informatie nodig om te kunnen bepalen of iemand de juiste persoon op de juiste plek is. Allereerst is het belangrijk om een beeld te hebben van het takenpakket en wat dat van iemand vergt. Zet geen creatieveling op een plek waar veel detail informatie  correct verwerkt moet worden.
Verder vind ik persoonlijkheidskenmerken en ambitie ook wel relevant. En het team waar iemand in terecht moet komen natuurlijk.

Maar even terug naar managers. Voor mijn gevoel worden vaak de verkeerde uitgangspunten gehanteerd in het selectieproces. De cases waar de beste verkoper de manager werd zijn ontelbaar. En vaak mislukt dat omdat iemand uit zijn kracht wordt gehaald en geen goede manager blijkt. En de excelmanagers maken ook nog altijd op veel plekken de dienst uit. Gericht op succes op korte termijn en geen idee van hoe ze een groep op een positieve manier in de vooruit krijgen. Grote ego’s in overvloed.
Natuurlijk vragen specifieke omstandigheden ook om specifieke kwaliteiten. Als er gesnoeid moet worden om te overleven, dan moet iemand een mes kunnen hanteren. Maar ook hier kan openheid begrip kweken.

Zelf geef ik de voorkeur aan faciliteren en ontwikkelen en van daaruit verbeteren. Altijd met het oog verder vooruit dan 2 weken. En met de ambitie om overbodig te worden. Dan ben ik pas echt geslaagd.

Reageer gerust als je het anders ziet. Of als je het met me eens bent 😉