Skip to content

Voor de optimisten (of als je er een wilt worden)…

OptimismeZo, met de crisis die maar blijft voortduren en alle ellende die dagelijks over ons wordt uitgestort via radio en televisie (en dan heb ik het niet alleen over al die “reality” meuk), wordt het zo onderhand wel eens tijd voor een ander geluid. En nee, daar wil ik niemand mee te kort doen die het nu moeilijk heeft. Omdat ie geen baan heeft en geen werk kan vinden, of omdat de klanten wegblijven, of welke reden dan ook.

Maar een positieve instelling draagt wel bij. Het is niet voor niets dat iemand als Colin Powell zegt “perpetual optimism is a force multiplier”. Het blijkt ook dat optimisten meer bereiken. Niet omdat ze beter of slimmer zijn, maar omdat ze het langer volhouden. Ze geloven immers altijd in een kans van slagen. Dat doel kan bereikt worden, als je er maar hard aan blijft werken. Tegenslag is daarbij onderdeel van het spel, waar een pessimist het vaak als een bevestiging ziet.

Van oudsher is optimisme het geloof in de beste van alle mogelijke werelden te leven. Het kan echter geen kwaad om een helpende hand toe te steken, het leven is wat je er van maakt. Dus de optimist onderkent het probleem, en gaat aan de slag met een mogelijke oplossing, Niet afwachten of uitstellen, maar hupsakee, aan de slag! Door het doen ontstaan nieuwe ervaringen, blijf je leren en verbeteren. En dan komen nieuwe kansen ook wel weer voorbij.

En vooruit, sommige zeggen dat een optimist een pessimist is die het niet begrepen heeft. Maar of je nu gelooft dat je het kunt, of gelooft dat je het niet kunt: je hebt gelijk.

Maak je keuze zou ik zeggen…

4 thoughts on “Voor de optimisten (of als je er een wilt worden)…”

  1. Helemaal mee eens. Hoewel het stukje pessimisme vaak menseigen is, kun je door de tegenslag en het bijbehorende gevoel ‘gewoon’ te accepteren, veel sneller weer in het optimistische vlak terecht komen. Hierbij heb je al snel weer het gevoel schouders eronder en doorgaan.

  2. Super zeg!! Daar word ik helemaal blij van :-). Ik heb ook nog iets moois (vind ik zelf ;-))

    Om de grootste daden te verrichten, moeten we niet alleen handelen maar ook dromen,
    Niet alleen plannen maken, maar er ook in geloven…
    En als je het durft te geloven, in je dromen en in jezelf
    Is het leven een kostbaar geschenk!!

Comments are closed.