Skip to content

Balans

balansVoor alle financiële genieën en andere cijfer lekkerbekken, nee hier geen nieuwe inzichten in financiële situaties. Daar zijn anderen beter in. Debet en credit is nul, actief en passief, en cash is king, maar voor de rest… 🙂

Nee vandaag een stukje over balans. En dan vooral mentaal. Kijk, al die goeroes hebben het met ons over persoonlijke ontwikkeling, plezier, prioriteiten stellen, keuzes maken, focus, dienend leiderschap, noem maar op. Heeft iedereen dan nog wel zicht of ie in het goede bos aan het werk is? Los of men de bomen nog ziet?

Laat ik met dat laatste beginnen: het is altijd een goed idee om even lekker uit te waaien met een wandeling. Mag in het bos, maar als het strand dichterbij is zou ik zeggen, profiteer er van. Want waarom raken we de draad soms even kwijt? Juist omdat we er teveel van in ons hoofd hebben. Als je met duizend en en een dingen bezig bent, is de kans groot dat je altijd moe bent. Zeker als afschakelen als je in bed ligt ook niet echt lukt. Dat brengt ons gelijk bij tip 1: doe de dingen een voor een. Maak een lijstje en prioriteer op belangrijkheid en urgentie. Zet de onbelangrijke en niet urgente zaken apart en gooi die lijst vervolgens weg. Verspilde energie!

Tip 2 is dat het altijd de moeite waard is om je eigen sterke en minder sterke kanten te kennen. De dingen waar jouw energie op zit doe je zelf, de rest laat je zoveel mogelijk over aan anderen. En als dat niet gaat omdat je in je uppie bent, of nog niet genoeg geld, vraag dan eens rond voor concrete suggesties. Met al die Social Media tegenwoordig een koud kunstje.

De laatste tip van vandaag is in de praktijk van alle dag toch vaak de lastigste: innerlijke rust. Om steeds te kunnen kiezen. Om te kunnen luisteren naar anderen, maar zeker ook naar jezelf en je lijf. Om te kunnen ontspannen (work hard and play hard) met muziek, een goed boek of lekker sporten. Om authentiek te zijn en te blijven. En om te beseffen dat ook jij het antwoord af en toe niet hebt. Geeft niks, groei je van.

Want dat is balans voor mij: vanuit jezelf de belangen van anderen kunnen wegen. Hoe zit dat bij jou?