Ga naar de inhoud

Extravert versus introvert

extravert-vs-introvertIn een gemiddelde vergadering is het al snel zichtbaar. Het verschil tussen extraverte mensen en introverte. En als ook de voorzitter tot de eerste categorie behoort, zal het me niet verbazen als er een energieke meeting ontstaat met een hoog “doe” gehalte. Of juist een hoog “ik heb ook wat te zeiken, dus laat mij ook even wat zeggen”….

Want de gemiddelde extravert is snel in het onder woorden brengen van gedachten, en vaak ook al bezig met oplossen voordat het probleem helemaal duidelijk is. Maar als in de Kaizen theorie er eerst voldoende ingezoomd moet worden op alle aspecten van de uitdaging, voordat er over een oplossing nagedacht mag worden, dan is dat waarschijnlijk een indicatie dat wat meer bedenktijd uiteindelijk vaak tot betere resultaten leidt. Immers, Kaizen is het procesmatig in kleine stappen continu verbeteren. Wat uiteindelijk sneller tot hogere kwaliteit leidt dan af en toe en grote oprisping van inzicht.

En juist in die bedenktijd zit de kracht van de gemiddelde introvert. Die wil eerst meer analyseren. Zich afvragen wat de voorgestelde oplossingsrichting voor consequenties heeft. Voor medewerker en werk. Een aantal van hen ziet details die de grote lijn completeren en de gaten er uit halen. Voor de korte, maar zeker ook de langere termijn.

Dus al met al kan zo’n introverte denker in je team in belangrijke mate bijdragen aan kwaliteit. Alleen, dan moeten die snelle jongens daar wel de tijd voor gunnen… Helaas is de introvert niet de populairste, zeker in het geval dat ie mondig is. Dan is ie lastig, komt vaak met kritiek en is het oneens met het sturen op snelle korte termijn successen. Want heeft meer ogen voor álle belanghebbenden en minder met eigenbelang.

Dus, is de toekomst u lief, waardeer dan die denker, en geef hem of haar de ruimte om bij te dragen.

Reacties zijn gesloten.