Skip to content

Neem een besluit!

slecht besluitLinks en rechts zie ik het nog steeds opdoemen; een heikele kwestie wordt als een hete aardappel vol vertwijfeling omhoog gehouden en niemand wil er de vingers aan branden. Dus die aardappel blijft maar de lucht in geslingerd worden…
En ondertussen ontstaat er op de werkvloer een zweertje wat steeds meer gaat etteren. En je begrijpt, vroeg of laat komt er een uitbarsting! En wat heb je dan bereikt? In ieder geval een situatie die vele malen erger is dan de oorspronkelijke “uitdaging”.

Mijn advies is daarom; neem een besluit! Zelfs een slecht besluit is beter dan geen besluit. Want hoe je besluit ook uitvalt, er is niets wat je tegenhoudt om het later tóch weer anders te gaan doen. Want volgens mij is niets voor eeuwig (en in tegenstelling tot wat de Indianen vroeger dachten, ook de lucht en aarde zijn eindig). Gecombineerd met het streven naar een lerende organisatie kan een slecht besluit ook uiteindelijk inspiratie voor mooie dingen opleveren; “bad decisions make good stories”.

Soms is de grootste kracht het kunnen toegeven van een fout. Fouten maken mag, leer er van. En kijk zeker ook om je heen en leer van anderen. Je hebt waarschijnlijk geen tijd om alle fouten zelf te maken 😉 .
Maar een besluit creëert in ieder geval onmiddellijk duidelijkheid en een ieder kan daar zijn conclusies aan verbinden. Mensen vinden die zekerheid nou eenmaal prettiger dan niet weten waar ze aan toe zijn.

Dus als je ook je kleinkinderen ooit wat te vertellen wilt hebben, pak die hete aardappel vast en hak die knoop door. Wie weet welk verhaal dat oplevert… Veel besluitvaardigheid toegewenst!