Ga naar de inhoud

Succes modellen

50 succesmodellenNee, nu volgt geen verhaal over goed uitziende jongens en meisjes, strakke buiken, anorexia of teveel of juist te weinig kleding. Daarvoor moet je je heil elders zoeken (en vraag mij niet waar).

In het het verleden heb ik wel eens aangegeven modellen maar beperkt bruikbaar te vinden. Met uitzondering van de PDCA. Maar misschien goed om mezelf eens wat te nuanceren. Natuurlijk hebben knappe koppen (niet die van de eerste alinea) in de loop der tijd bepaalde inzichten weten te vatten in beschrijvingen en visualisaties die, mits goed toegepast, van toegevoegde waarde zijn in specifieke situaties. Lees goed, er staan wat mitsen en maren!

En misschien is de eerste stap bij het gebruik van een model wel om jezelf goed te (leren) kennen. Dat draagt er in mijn ogen in ieder geval zeker toe bij om anderen beter te begrijpen. Maar goed, we gingen het over modellen hebben.

Momenteel ben ik een alleraardigst boekje aan het lezen dat voor iedereen die wel eens behoefte heeft aan het spiegelen van zichzelf of een bepaalde problematiek, van pas komt. Het Zwitserse zakmes onder de managementboeken zoals het wordt aangeprezen. Gebruik makend van de dimensies: Hoe ik mezelf verbeter, Hoe ik mezelf beter begrijp, Hoe ik anderen beter begrijp en Hoe ik anderen verbeter, en vanuit de assen Ik – De ander en Denken – Doen, worden liefst 50 modellen kort geïntroduceerd. Daaronder bekende als de BCG matrix, de SWOT, Maslow en het Pareto principe. Maar ook een aantal die minder bekend zijn. Bovendien gelardeerd met de nodige spreuken die vast de komende tijd voorbij gaan komen op mijn twitter 😉

Een heel praktisch ding, klein en fijn, dus een aanrader voor de werkvloer en thuis! (ISBN 9789057594120)

2 reacties op “Succes modellen”

Reacties zijn gesloten.