Skip to content

Levensfasen van bedrijven

7 levensfasenRecent stond in de MT een interessant stukje over het gedachtegoed van Les McKeown. Zeker zijn opvattingen over de levensfasen van bedrijven zijn de moeite waard. Het systeem lijkt een beetje op de product levens cyclus (de welbekende PLC). McKeown is een serial entrepreneur en weet dus waar hij het over heeft. Zijn recente boek Predictable Success beschrijft zijn ervaringen en waarom de juiste balans vinden tussen middelen, mensen en structuur zo belangrijk is.

Voor wie het gemist heeft, even een korte samenvatting van de levensfasen:

  1. eerste strubbelingen: de start en zoektocht naar voldoende middelen en klanten. De eerste test die de levensvatbaarheid zichtbaar maakt
  2. pret: de fase waarin alles vanzelf lijkt te gaan. Ook de fase waarin er medewerkers opstaan die het verschil maken. De onderneming groeit en de complexiteit neemt toe
  3. wild water: door verdere groei neemt de complexiteit nog verder toe, en er ontstaan tegenslagen en conflicten. De behoefte aan afstemming neemt toe
  4. voorspelbaar succes: het resultaat van de vorige fasen en een uitdrukking van de juiste controle en focus. Een onderneming in deze fase waardeert vakmanschap, is creatief, blijft innoveren, durft risico’s te nemen en heeft voldoende buffers en structuur om alles te beheren
  5. tredmolen: het innovatief vermogen verdwijnt en de creatieve mensen vertrekken. De organisatie dreigt een bureaucratie te worden. Als je op tijd wakker wordt kun je nog terug naar fase 4
  6. grote sleur: vooral een interne focus en de affiniteit met klanten verdwijnt langzaam. Op belangrijke plaatsen zitten mensen met te goede arbeidsvoorwaarden die belang hebben bij deze status quo (zie mijn eerdere stuk over het Peter Principle). Zonder krachtig ingrijpen met wisseling van complete management lagen leidt deze fase onherroepelijk tot fase 7
  7. doodsgereutel: de organisatie komt aan haar einde.

Maar als je dit zo leest, waar denk je dan aan? Gewoon negeren, “wie dan leeft, wie dan zorgt”? Of, “okay, dus als ik de halve tent er uit zet dan maak ik nog een kans”? Het lijkt mij in ieder geval logisch dat het streven moet zijn om zoveel mogelijk in fase 4 te verblijven. Maar de realiteit is dat niet iedereen dat eigenhandig voor elkaar krijgt.

Misschien toch eens met iemand praten die je daarbij helpt zodat jij je als ondernemer kunt blijven richten op die zaken waar je zelf goed in bent?