Ga naar de inhoud

Presteren met plezier

  • door

presteren met plezierEigenlijk is het natuurlijk gewoon een grote dooddoener. Zoals Confucius al (vrij vertaald) zei: zoek een baan die je leuk vind en die bij je talenten past en je hebt altijd plezier in je werk…
Toch zie je in de praktijk dat nogal wat mensen ergens terecht komen waar aan minstens 1 voorwaarde niet wordt voldaan. En dan is dat plezier vaak ver te zoeken.

Hoe zorg je er nou voor dat je wel kunt presteren met plezier? Enkele tips uit de praktijk:

 Ken jezelf

Weet wat je kwaliteiten zijn, je talenten. Iets doen waar je energie van krijgt, is een goede indicator. Maar er zijn natuurlijk legio testen om hier meer zicht op te krijgen. En in principe maakt het weinig uit welke je kiest. Nog beter, doe er verschillende! Gewoon even zoeken op internet.
Als je er gewoon van uit gaat dat het een momentopname is, en slechts een deel van jezelf kan omvatten, dan levert elke test bruikbare informatie op. In ieder geval geldt dat intelligentie en talent alleen, niet doorslaggevend zijn. Doorzetten, ook bij tegenwind,  is een belangrijke reden waarom de een wel slaagt en de ander minder.

Trial and error

wat is er mis mee om iets te proberen en als het niet werkt weer op zoek te gaan naar iets anders? Zo zoek je je partner toch ook uit ;-). Duurt iets langer op deze manier, maar elke ervaring scherpt je vaardigheden aan. Ook negatieve! Want inderdaad “what doesn’t kill you, makes you stronger”. Je kunt op deze manier meerdere bedrijven van binnen zien en de cultuur opsnuiven. Je ervaart diverse stijlen van leidinggeven, noem maar op. Zeker als de financiële belangen nog wat minder zijn een onderschatte manier om je doel te helpen bepalen.

Vraag het anderen

veel mensen uit je naaste omgeving (ouders, broers en of zussen, vrienden) hebben een beeld van je. Vraag er eens naar en gebruik die input om van te leren. Of veel belangrijker; naar te handelen. Bij hen is het vaak ook gemakkelijker doorvragen en zal eerlijkheid ook beter te handelen zijn.

Accepteer jezelf

Iedereen is een God is zijn eigen gedachten. En als je jezelf in die positie hebt weten te krijgen waar de balans tussen wat van je gevraagd wordt, en je talent en persoonlijkheid optimaal is, dan kun je, waar je ook zit in een organisatie, toch gewoon een topper zijn. Want laten we wel wezen, een elftal met 11 spitsen scoort misschien veel, maar krijgt heel waarschijnlijk ook veel goals tegen. Dus je hebt in elk bedrijf mensen nodig met andere ambities en talenten. Helemaal niks mis mee. Eigenlijk zelfs heel gezond. Maar niet iedereen kan alles zijn of doen (zie mijn eerdere post over het Peter Principe). Waarmee de cirkel weer rond is.

Zoals gewoonlijk zijn aanvullingen weer welkom, dus plaats je comments gerust!

 

1 reactie op “Presteren met plezier”

Reacties zijn gesloten.