Ga naar de inhoud

Leiderschap versus Managen

  • door

leiderschapVoor veel mensen zijn managers leiders en leiders managers. Volgens mij ligt het echter wat genuanceerder. Even los dat de combinaties best verenigd kunnen zijn in 1 persoon, denk ik dat de meeste leidinggevenden beter zijn in slechts 1 kant. Het schema hiernaast geeft wel een aardig inzicht in de verschillen wat mij betreft. De leider is hierbij dus meer de visionair, iemand die koers bepaalt, vasthoudt en anderen meeneemt. De manager is degene die meer in de vertaling naar de operatie gaat. Verfijnt en verbetert.

En natuurlijk is het een wat theoretische discussie. Immers, iemands gedrag naar buiten toe wordt nog altijd vaak gevoed door de rol die moet worden ingevuld. En door ambities, vaak los van een passend inzicht over wat echt past bij iemands talenten. Hetgeen regelmatig het “peter principle” tot gevolg heeft, oftewel iemand bevorderen tot boven zijn niveau van competentie.

Het zou derhalve niet alleen goed zijn als mensen zichzelf beter kennen, maar ook als men zich in selectieprocedures eerst afvraagt wat voor type men nodig heeft en dan pas op zoek gaat naar een geschikte kandidaat. Succes op lange termijn vereist het plaatsen van de juiste mensen op de juiste plek. Consequent en consistent. En iemand benoemen omdat ie jaren goed werk gelevert heeft is dan gewoon niet altijd een goed plan! Helaas zijn we een nogal materieel gericht ras dat vaak verblind wordt door de verkeerde dingen.

Maar ach, dat levert dan ook weer werk op voor anderen 😉

2 reacties op “Leiderschap versus Managen”

  1. Pingback: Veranderingen Managen

  2. Pingback: Ondernemerschap?

Reacties zijn gesloten.