Skip to content

De kunst van Kaizen

  • by

robert maurer - de kunst van kaizen Voor diegenen die het begrip Kaizen niet kennen, dit heeft raakvlakken met Lean Six Sigma, Lean Management, en dergelijke. Letterlijk het continu verbeteren door steeds kleine stappen te zetten. Grondlegger blijkt opnieuw Deming te zijn (vooral bekend van de PDCA cyclus), al is zijn opzet door de Japanners natuurlijk verfijnd en verbeterd.

Auteur Robert Maurer heeft deze filosofie meegenomen naar zijn werk als psycholoog en met succes toegepast. Volgens hem zit de winst er vooral in dat door de verander drempel klein te maken (meer bewegen? Begin met een minuut per dag en bouw dat elke maand met een minuut verder uit), de hersenen minder weerstand organiseren en op die manier het veranderen dus uiteindelijk niet alleen sneller gaat, maar ook beklijft. De techniek die hij in het boek beschrijft is inderdaad eenvoudig:

  1. stel eenvoudige vragen
  2. denk eenvoudige gedachten
  3. voer simpele acties uit
  4. los kleine problemen op
  5. geef jezelf kleine beloningen
  6. herken kleine momenten.

Uit zijn praktijk blijkt dat door de kleine stappen de veranderingen zonder angst en tegenslag tot stand komen. In zijn verhaal herken ik overigens diverse zaken uit bijvoorbeeld de NLP en andere benaderingen van persoonlijke effectiviteit. Soms lijkt het verhaal daardoor wat eclectisch en gezocht. Maar het resultaat telt, dus is dit een prima boek om te lezen en je voordeel mee te doen.